Yetersiz uyku, 3 cm daha fazla bel çevresi demek

Yeni bir araştırmaya göre, zayıf uyku düzenine sahip İngiltere'de yetişkinlerin kilolu ve obez olma eğilimi daha yüksek ve metabolik sağlığı daha kötüdür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Ağustos 2017 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetersiz uyku, 3 cm daha fazla bel çevresi demek

Yeni bir araştırmaya göre, zayıf uyku düzenine sahip İngiltere'de yetişkinlerin kilolu ve obez olma eğilimi daha yüksek ve metabolik sağlığı daha kötüdür.

Ortalama olarak günde altı saat uyuyan insanlar gecede dokuz saatten daha fazla uyku çeken bireylerden 3 cm daha büyük bir bel ölçümüne sahip olduğu bulundu.

Sonuçlar yetersiz uykunun diyabet gibi metabolik hastalıkların gelişimine katkıda bulunabileceğine dair kanıtları güçlendiriyor.

Bu araştırma sadece uyku süresi, beslenme ve kilo arasındaki bağlantılara değil, aynı zamanda kan basıncı, kan kolesterolü, kan şekeri ve tiroid fonksiyonu gibi genel metabolik sağlığın diğer göstergelerine de baktı. Çalışma, ne kadar uyuduklarını ve gıda alımlarının kayıtlarını tuttuğunu bildiren 1,615 yetişkinin katılımıyla gerçekleşti. Katılımcılar kan örnekleri alınmış ve ağırlıkları, bel çevresi ve kan basıncı kaydedilmiştir.

Araştırmacılar, insanların ne kadar uzun süre uyudukları ile bu önemli biyolojik parametrelerin arasındaki ilişkilere baktılar.

Obezite iki katına çıktı

Araştırmacılar, "Dünya genelinde obezite hastası sayısı 1980'den beri ikiye katlandığını ve Obezite, özellikle tip 2 diyabet olmak üzere birçok hastalığın oluşumuna katkıda bulunduğunu" bildirdiler.

Daha kısa uyku da katılımcıların sağlık sorunlarına neden olabilecek bir başka faktör olarak kandaki HDL kolesterol düzeylerinde azalma ile bağlantısı saptandı. HDL kolestrolü, 'kötü' yağın dolaşımdan uzaklaştırılmasına yardımcı olan 'iyi' kolestroldür. Bunu yaparken yüksek HDL kolestrol seviyeleri kalp rahatsızlığı gibi durumlara karşı koruma sağlar.

İlginçtir ki, çalışma kısaltılmış uyku ile daha az sağlıklı bir beslenenler arasında herhangi bir ilişki bulamadı ve araştırmacıları bu durum çok şaşırttı. Diğer çalışmalar, kısaltılmış uykunun beslenme tercihlerinin kötü etkileyebileceğini önermektedir.

Araştırma, uyku süresi ile metabolik sağlık ölçümleri arasındaki ilişkilerininin doğrusal olduğunu göstermektedir. Kronik zayıf uykunun zaman içindeki hastalığa neden olup olmadığı etkisini değerlendirmek üzere tasarlanmamıştır.

Yeterli uyku almanın önemi

Araştırmacı şöyle dedi: "Çünkü akranlarından daha az uyyuyan yetişkinlerin kilolu olma veya obez olma ihtimali yüksek buluyoruz, bulgularımız yeterince uyku almanın önemini vurguluyor."

"Ne kadar uykuya ihtiyacımız insanlar arasında farklılık gösteriyor, ancak bugünkü görüş birliği çoğu yetişkin için en iyisi yedi ila dokuz saattir."

Çeviren: Zinnur YILMAZ

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170731225418.htm

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber